DSLR Tips Banner

Bu ayarlar makineden makineye değişiklik gösterse de şu an birçok makinede kullanılan ayarlar ve anlamları aşağıdaki gibidir. Bu ayarlar temel ayarlar olup, makine modellerine göre ince diye adlandırabileceğimiz diğer ayarlar çekim teknikleri bölümünde yer alacaktır.

AUTO: Tüm ayarların makine tarafından yapıldığı, bizim sadece deklanşöre basarak fotoğraf çektiğimiz moddur.
P (Program): Diyafram ve enstantane (Pozlama) ayarlarının makine, diğer ayarların tarafımızdan yapılabildiği çekim modudur.
TV (Time Value) / S (Shutter) Enstantane öncelikli: Enstantene ayarının tarafımızdan yapılabildiği, diyafram ayarının makine tarafından yapıldığı çekim modu.
AV (Aparture Value) / A (Apatrure) Diyafram öncelikli: Diyafram ayarının tarafımızdan yapılabildiği, enstantane ayarının makine tarafından yapıldığı çekim modu.
M (Manuel) Elle ayar: Diyafram ve enstantane ayarının tarafımızdan yapılabildiği çekim modu.
Diğer otomatik ayarlar, sahne seçimi: Panorama, Makro, Portre, Manzara, Günbatımı, Spor, Gece ve diğerleri

ISO AYARI: ISO Işığa duyarlılık anlamına gelir.
ISO arttıkça ışığa duyarlılık artacaktır
Düşük ışık koşullarında fotoğraf çekebilmemizi sağlar
Çekim modumuza bağlı olarak, doğru pozlama için enstantaneyi veya diyaframı sabit tutmamızı sağlar
Yüksek enstanteneli çekimlerde, yüksek ISO ile objektifimizden daha fazla ışık girmesini sağlar
ISO yükseldikçe renkler
Beyaz ….. Sarıya
Yeşil …… Kımızıya
Lacivert …. Siyaha doğru kayar. Grenlenme (Kumlanma) başlar, netlik bozulur.
200 mm ve üstü tele objektifle çekim yapılırken ISO yükseldikçe, objenin kenar keskinlikleri kaybolur.

WB (WHITE BALANCE) BEYAZ AYARI / DENGESİ: Işık, kaynağına göre farklı renk ısılarına sahiptir. Fotoğraf çekimi sırasında ışık kaynağına göre makinemizi ayarlayabiliriz. Bu ayarla rengin yaklaşık olarak gördüğümüz tonda fotoğraflanmasını sağlarız. Ortam ışığına ayarlanmış bir makine ile yapılan çekimde beyaz olan obje; Farklı WB ayarlarında, sarı, kırmızı, mavi veya yeşile çalan tonlarda gözükebilir.
Genellikle makinelerimizdeki WB ayarları
Gün ışığı / Güneşli
Gölge
Kapalı alan
Bulutlu
Tungsten Ampul
Flüoresan Ampul
Flaş
Özel

SAHNE MODLARI
Standart
: Zengin tonlama ve güzel renklere sahip farklı sahneler için
Canlı (Vivid): Çiçekler, bahar yeşilliği, mavi gökyüzü, ya da deniz manzaraları gibi renkli sahne ve konuların çarpıcı görüntülerinin çekimi için kontrastı ve renk doygunluğunu arttırır.
Portre (Portrait): Cilt rengini yumuşak bir tonda çekmek için kullanılan ideal bir ayardır.
Manzara / Peyzaj (Landscape): Canlı, keskin sahneler çekmek için kontrastı, renk doygunluğunu ve keskinliği arttırır. Uzak manzaralar için idealdir.
Günbatımı (Sunset): Batan güneşin kırmızılığını vurgulamak için
Siyah & Beyaz (B&W) / Monochorom: Siyah beyaz çekimler için

SAHNE MODLARI ALT AYARLARI
Kontrast (Contrast): Karanlık ve aydınlık arasındaki farkın vurgulanmasını sağlar. Arttırıldığında fark artar. Görüntü üzerinde etki oluşturur.
Doygunluk / Renk (Saturation/Hue): Ne kadar yüksek değer seçilirse, renkler o kadar canlı ve abartılı olur. Düşük bir değer seçildiğinde renkler soluklaşır ve hafifler
Keskinlik (Sharpness): Seçilen değer ne kadar yüksek olursa hatlar o kadar çok vurgulanır. Düşük değer seçildiğinde o kadar yumuşatılır.
Renk sıcaklığı (Color Temperature): Doygunlukla abartılmış renklerin, dengelenmesi için kullanılır.

POZ ÖLÇÜM MODLARI
Kamera Poz Ölçüm sistemleri manzara veya objedeki parlaklık miktarını yani yansıyarak gelen ışığı ölçmeye dayalı çalışırlar. Makine modellerine göre tanımlamalar ve görsel şekilleri farklı olsa da ölçüm şekli tümüyle aynıdır. Konu ile ilgili detaylı bilgiler ve kullanım alanları çekim teknikleri bölümünde yer alacaktır.

meteringmodes

Çoklu katman, ortalama ağırlıklı (Multi segment, matrix, evaluate): Tüm alanı birden fazla alana böldükten sonra, her bir alandaki ışığı ölçer ve tüm sahnedeki doğru pozlandırmayı belirler. Tüm genel çekimlerde kullanılır.
Merkez ağırlıklı, ortalama (Center weight average): Merkezi vurgularken, tüm sahnenin ışığını ölçer.
Nokta (Spot): Sadece objektifin doğrultulduğu orta alanda bulunan noktadan ışık ölçümü yapar.
Kısmı (Partial): Ana konudan ölçüm yapar

NETLİK AYARLARI: Ortada tek nokta ve sabit netlik Diğer seçeneklerle ilgili detaylı bilgiler ve kullanım alanları çekim teknikleri bölümünde yer alacaktır.

 

 

DSL Tips Banner

POZLAMA
Kalitenin esas unsuru
Otomatik pozlama sistemleri, fotoğraflar için doğru pozlama miktarını hesaplamada son derece başarılıdır. Ancak fotoğraf makinesi aklımızdan geçenleri okuyamaz. Zevkimize uygun olması ya da özel efektler için, kameranın ayarlarını geçersiz kılmayı düşünebiliriz. Başka bir deyişle pozlamayı manuel olarak ayarlayarak tüm denetimleri ele alabiliriz. Bu uygulamalarda DSLR makineler bize yol gösterecektir.
Süjenin arkasında parlak bir gökyüzü olduğunda, farklı alanlarda pozlamanın ayarlanması oldukça farklı görüntüler verir. Gölge bilgilerini kaybetmek pahasına vurgu detaylarını korumak için gökyüzünü pozlayabiliriz veya gökyüzündeki detaylarını kaybederek gölgeyi pozlayabiliriz.

Pozlama görecelidir
Normal pozlamada amaç, sahnenin tonlarını yeniden üretmektir. Özellikle de orta tonları, hafif bronz ten, yeşil çim ve yapraklar, vb. gibi.
Bir fotoğrafı en uygun pozlamayla çektiğimizde, daha sonra yapılacak işlemeler azalır ve yüksek fotoğraf kalitesini korumak da kolaylaşır.
Ancak bir süjeye en uygun pozlama, vurgulamak istediğimiz şeye bağlı olarak değişir

  • Çarpıcı portreler ve iç mekan görüntüleri için, koyu tonlar daha güçlü olabilir.
  • Dış mekanda geçen doğa çalışmaları ve düğünler için, daha açık tonlar genellikle gerçekten daha iyi sonuç verir.

Daha koyu demek daha zengin demektir
Normalden daha koyu fotoğraflar mutlaka yanlış pozlanmış değildir. Normalden daha az ışık girmesi anlamına gelen azaltılmış pozlama, renkleri zenginleştirerek kontrastı güçlendirir.

  • Daha fazla grafik etkisi veren ancak detayların kaybolabildiği derin gölgeler elde ederiz.
  • Parlak alanlarda beyazlıklar azalabilir ve renkler de gelişebilir.

Daha parlak demek daha açık demektir
Normalden daha açık fotoğraflar mutlaka yanlış pozlanmış değildir. Normalden daha fazla ışık girmesi anlamına gelen arttırılmış pozlama, renkleri daha pastel yaparak daha iyi harmanlanmasını sağlar.

  • Gölgeler açıklaşır ve daha fazla detay ortaya çıkar.
  • Parlak alanlar tam beyaz olabilir ve hem renk hem de detaylar azalır. İşleme sırasında da daha fazla kayıplarla karşılaşılmaz

Çalışma

Makineyi S/TV, A/AV, P moduna getirerek otomatik ayarları geçersiz kılın
Pozlama ayarını sabitlemek için AEL düğmesini kullanın
Fazla pozlama için, makineyi karanlık bir süjeye doğrultun. AEL düğmesini kullanarak poz değerini kilitleyin, kadrajınız ayarlayıp fotoğrafı çekin.
Eksik pozlama için, makineyi parlak bir süjeye doğrultun. AEL düğmesini kullanarak poz değerini kilitleyin, kadrajını ayarlayıp fotoğrafı çekin. 

KESKİNLİK, NETLİK
Kaliteli bir fotoğrafta objenin kenarları keskin ve detaylar canlıdır ve en önemlisi özelliklere hassas şekilde odaklanılmıştır

Aşağıdaki öneriler fotoğrafınızın keskinliği için yardımcı olacaktır

Kullanılacak lens keskin ve iyi olmalıdır. Büyük baskılar yapmak ve profesyonel amaçlar için, kullanılabilecek en kaliteli lens kullanılmalıdır. En keskin, en detaylı fotoğraflar çekebilmek için profesyonel ve özel kaliteli lensler kullanılabilir

Odaklama çok önemlidir
En önemli şeyin ne olduğuna karar verin ve bunun üzerine eğilin. Portrelerde odak noktamız en yakın göz olmalıdır. Çiçek fotoğraflarında, en yakın çiçeğin ortasına odaklanılabilir. Doğru yere netleme, odaklama yapılmalıdır. Fotoğrafın farklı bölümlerini vurgulamak için süjeyi çevrelemek ve fotoğrafa bakanı yönlendirmek için alan derinliğini kullanılabilir.
 

  • Ön taraftaki obje net tutularak, arka plan bulanıklaştırılabilir.
  • Orta taraftaki obje net tutularak, arka plan ve ön taraftaki objeler bulanıklaştırılabilir
  • Arka taraftaki obje net tutularak, ön taraftaki objeler bulanıklaştırılabilir.
  • Otomatik odaklama sistemi seçilen odaklama alanı üzerinde hassas şeklide odaklama yapar, ancak yaratıcılık adına süjenin farklı noktalarına da odaklama yapılabilir.

Doğru odaklama modu seçilmelidir. Yani odaklama modu süje ile eşleşmelidir.
 

  • Genel kullanım için otomatik modu. Makine sabit veya hareketli olduğunu algılayarak süjeye uygun modu seçer.
  • Hareketli süjeler için sürekli modu. Makine süjenin konumunu sürekli olarak izler ve odağı devamlı olarak ayarlar. İstenildiği anda çekim yapılabilir.
  • Sabit süjeler için tek çekim modu. Deklanşöre / obtüratöre yarım basıldığında makine odaklamayı kilitler ve çekime hazır hale gelir.
  • Odaklama manuel modunda. Odaklama halkasını çevirerek, odaklamayı fiziksel olarak kendimiz gerçekleştiririz. Alan derinliği vurgulamak için ideal bir yöntemdir.

Keskin ve net fotoğraflar makine sabit olmalı, sallanmamalıdır. Elde çekimlerde deklanşöre basılırken makine mutlaka hareket ettirilmeden sabit tutulmalıdır. Eğer makinede veya objektifte dengeleme özelliği varsa aktif hale getirilmelidir. Uzun pozlamalı çekimlerde makine sabit bir yere konulmalı veya tripod kullanılmalıdır. Tripod kullanımında dengeleyici özelliği kapatılmalıdır. Zaman ayarlı çekim modu kullanımı ise daha iyi sonuçlar alınmasında etkin olacaktır.

Pozlamaları kısa tutun. Fotoğrafçılıkta hareketi yönetmenin bir yoludur. Kısa pozlama kullanıldığında süjeye daha az zaman vererek daha keskin bir görüntü elde edilir.

Çalışma

Sıradan bir hareketi dondurmak için, makine TV/S moduna ayarlayın.
Enstantaneyi, obtüratörü 1/1000 saniye (yüksek çekim hızı, obtüratör hızı) veya bir altına ayarlayın. Yeterli pozlama elde etmek için yüksek ISO ayarı kullanmak gerekebilir.
Odaklamayı denetleyin.
Tripod kullanımı sonuca katkı sağlayacaktır. 

DSL Tips Banner

Fotoğraf sanatçılığı tanımı
Fotoğrafın genel tanımı ve branşları
Fotoğraf makineleri, tanımları ve amaca göre kullanımları, giriş
Dünya genelinde fotoğraf konuları
Fotoğraf çekiminde 12 altın kural ve uygulanması
Çekimler ve ve fotoğraf okumaya giriş
Fotoğraf makineleri hakkında geniş bilgiler
Objektifler hakkında geniş bilgiler (Standart, geniş açı, teleobjektif)
Objektif yapıları ve lensler (Dioptry)
Eğitim çekimlerine başlangıç, kadraj (Sabit enstantane / diyafram, 50 mm odak uzaklığı)
ISO, ASA ve DIN tanımı
Netlik ayarının yapılması ve netlik noktalarının kullanımı
Beyaz dengesi (White Balance) ayarları ve kullanımı
Ölçüm modu ayarları ve kullanımı
Dosya formatları (JPEG, RAW)
Çekimler
Fotoğraf okuma ve değerlendirme
Fotoğraf çekiminde 12 altın kural ve uygulanması, tercihlerimiz
Objektif yapıları ve lensler (Dioptry), tercihlerimiz
Enstantane / Diyafram ilişkisi, öncelikleri, değerleri ve tercihlerimiz
Sanatçının kişisel kompozisyon kararları ve özel fotoğraf üretimi, tarz
Fotoğraf sanatçılığı tanımı,tekrar
Fotoğraftan beklentilerimiz, hedefimiz ve neredeyiz
Çekimler
Fotoğraf okumak ve değerlendirmek
Geniş açı, standart objektif ve teleobjektif nerelerde kullanılır
Objektifler ve objektif efektleri
Çekimler
Fotoğraf okumak ve değerlendirmek
Flaşın tanım ve flaşlı çekimler
Aydınlatma kaynaklarının kullanımı, gün ışığı ve yapay aydınlatma
Gün ışığı ve gölgede flaş kullanımı, dolgu flaşı
Çekimler
Fotoğraf okumak ve değerlendirmek
Filtrelerin tanımı ve kullanım alanları (UV, Sky, Polarize, ND)
Kontrast tablosu
Özel çekim teknikleri ve ekipmanlar

 

RENK VE BEYAZ DENGESİ
Etkiyi sağlamak için parlak renkler. Fotoğraflarımızın etkisini en üst seviyeye çıkarmak için renk doğruluğu esastır. En çok karşılaşılan sorun, aydınlatma kaynağının / ışığının rengi (renk sıcaklığı) değiştikçe, bir sahnedeki renklerin kırmızıdan beyaza ve maviye ya da başka renklere dönmesidir.

Doğru beyaz dengesi ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.Beyaz ayarı, ışık rengi için makinenin düzeltme özelliğidir. Doğru renk kaydı için makinenin özelliklerini aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz.

Her ortamın kendi ışığı vardır. En iyi sonuçlar için, yer ve Beyaz Dengesi ayarları seçilerek denemeler yapılabilir. Temel beyaz ayarları ve ortamları aşağıdaki gibidir.

Hatırlatma! Ortam ışığı süjenin maruz kaldığı, bulunduğu ışıktır, makinenin bulunduğu değil.

  • Gün ışığı: Dış mekanda doğal gün ışığı için. Renk sıcaklığı yaklaşık 5300K.
  • Gölge: Bol güneşli günlerde gölgelik yerlerdeki mavimsi ışık için. Renk sıcaklığı yaklaşık 7500K.
  • Bulutlu: Çok bulutlu günlerde mavimsi ışık için. Renk sıcaklığı yaklaşık 6100K.
  • Flüoresan: Ofis gibi, Flüoresan ışığın baskın olarak kullanıldığı iç mekanlarda.
  • Akkor lamba, Tungsten: Kırmızımsı ışığın hakim olduğu iç mekanlarda. Renk sıcaklığı yaklaşık 6100K
  • Otomatik Beyaz Dengesi: Makine, ışığı inceleyerek en iyi sonucu verecek şekilde otomatik olarak ayar yapar.

Bununla birlikte; Farklı etkiler ve tarzlar yaratmak için her zaman olduğu gibi kurallar kişiselleştirilebilir. Örnek olarak bir gün batımı kompozisyonunda Beyaz Dengesi ayarı Flüoresan moduna getirilirse mavi tonlarının hakim olduğu bir fotoğraf ortaya çıkacak ve ay ışığı etkisini verecektir.

Renklerde maksimum esneklik için, fotoğrafları RAW / NEF modunda çekerek, daha sonra hassas işlemeler yapabiliriz.RAW / NEF formatları filmli fotoğraf makinelerindeki negatiflerin “dijital negatif” versiyonudur diyebiliriz. RAW / NEF formatına tekrar geri döneceğiz.  

YÜZEYSEL ALAN DERİNLİĞİ
Kalabalıkta öne çıkan resimler için;

Keskin şeklide odaklanmış sahne miktarını azaltmakla alan derinliğini azaltmış olursunuz. Süjenize odaklandığınızda, azaltılmış alan derinliği, arka planın yumuşak veya bulanık olmasını sağlar.

Bu efekt ayırt edicidir ve bilinen kapsamlı alan genişliğine tarz yaratan bir değişiklik yapar.

Nasıl yapılır?
Süjenin önüne ve arkasına ne kadar odaklanılacağı, objektiften giren ışık miktarına bağlıdır. Bir objektifteki diyafram açıklığı ayarının ölçümü f-stop numarası ile yapılır. F-stop ayarı objektiften ne kadar ışık gireceğini ve ne kadarının sensöre geçeceğini belirler. F- numarası, yani diyafram açıklığı alan derinliğini ve keskin şekilde odaklanılan sahne miktarının azalmasına neden olur.

Bu yüzden azaltılmış alan derinliği elde etmek için, maksimum diyafram açıklığı büyük olan bir objektif (örneğin, 50 mm f/1.4 gibi) kullanın veya zoom / teleobjektif / yakınlaştırma objektifinizi maksimum odak uzunluğuna ayarlayın. Geriye iki basit adım kalır.

  1. Makinenizi A/AV (Diyafram açıklığı öncelikli) veya manuel moda ayarlayın.
  2. Objektifi maksimum diyafram açıklığına getirin.

İpuçları

  • Süjeye ne kadar yakın olursanız, arka plan o kadar bulanık görünür.
  • Arka plan süjenizden ne kadar uzak olursa, o kadar yumuşak görünür.
  • Portrelerde genellikle en iyisi, en yakın göze odaklanmaktır.
  • Arka plandaki sert, kontrastlı çizgiler odak dışında olsalar bile keskin görüneceğinden bunlardan kaçınılmalıdır.
  • Arka plandaki parlak çizgiler veya vurgular da odak dışında bile olsalar keskin görüneceğinden, özellikle gerekmiyorsa bunlardan da kaçınılmalıdır.
  • Hafif hayali bir etki yaratmak için pozlamada cömert davranın.

Bulanıklığı değiştirme

Bulanıklığın güzelliği
Kralları yıkmayı deneyin! Etkileri şaşırtıcı olabilir. Pozlama sırasında makineyi sabit tutmak yerine hareket ettirmeyi deneyin. Kısa pozlama süresi yerine daha uzununu kullanmayı deneyin.

Olabilecek en bulanık fotoğraf için bu gerçekten bir tarif midir? Fakat bu tam olarak istediğimiz bir etki de olabilir. Hareketli bir objeyi izler veya birlikte kaydırma yaparsanız bir mucize gerçekleşir. Obje oldukça net kalırken arka plan çok bulanık olur.

Çalışma

  • Herhangi bir süje seçin; ofisiniz, eviniz, park veya deniz kenarı olabilir.
  • Makinenizi S/TV  (Enstantane öncelikli) veya manuel moda ayarlayın.
  • 1/30 saniye veya 1 saniye arasında bir pozlama / çekim hızı ayarlayın. Makineniz, kullanılabilir diyafram açıklığı için bu sürenin uzun olduğuna ilişkin uyarı verirse, daha kısa bir pozlama süresi ayarlayın.
  • Makineyi hafifçe hareket ettirmeye başlayın ve deklanşöre / obtüratör düğmesine basın.
  • Veya hareketli bir nesneye odaklanın, vizörde (bakaçta) tutacak / kadrajda kalacak şekilde kaydırın veya hareket ettirin ve harekete devam ederken deklanşöre / obtüratör düğmesine basın.
  • Farklı çekim hızlarını ve farklı hareketli objeleri deneyerek hangisinin iyi olduğunu belirleyin.

Yakınlaştırma bulanıklığı

Soyut renkler için gerçekten eğlenceli bir çalışmadır. Özellikle gece ışıklarında gerçekten çok güzel etkiler edilebilir. Aynı zamanda herhangi bir süje veya ışıkla da kullanılabilir. Özellikle makinenizin dengeleyici özelliği varsa sıra dışı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Çalışma

  • Herhangi bir süje seçin; ofisiniz, eviniz, park veya deniz kenarı olabilir.
  • Makinenizi S/TV  (Enstantane öncelikli) veya manuel moda ayarlayın. Dengeleyici özelliğini aktif duruma getirin.
  • 1/30 saniye veya 1 saniye arasında bir pozlama / çekim hızı ayarlayın. Makineniz, kullanılabilir diyafram açıklığı için bu sürenin uzun olduğuna ilişkin uyarı verirse, daha kısa bir pozlama süresi ayarlayın.
  • Zoom / teleobjektif / yakınlaştırma objektifinizi en geniş açıya veya maksimum yakınlaştırmaya ayarlayın. Yakınlaştırma halkasını tutun.
  • Deklanşöre / obtüratör düğmesine basın ve yakınlaştırma halkasını çevirin.
  • Sonuçları gözden geçirin ve daha iyi kompozisyon için pozlama süresini ya da yakınlaştırma hızını veya yönünü değiştirin.   

GRAFİK SİLUETLER

Çarpıcı fotoğraflar için

Süjelerin yalnızca parlak bir arka plana karşı ana hat şeklinde göründüğü, çarpıcı siluet görüntüler hazırlamak istediğiniz oldu mu? Bunun için pozisyon almanız ve AEL (otomatik pozlama kilidi) butonunu kullanmak yeterlidir.

Çalışma

  • Bir caminin minaresi, bir meydandaki heykel veya ilginç dalları olan bir ağaç gibi temiz, ilginç ana hatları olan süje bulun.
  • Mavi bir gökyüzü gibi arka planın düz olduğu bir bakış açısı bulun. Tercihen, süjenin gölge tarafına yerleşin.
  • Daha gelişmiş efektler için, yaprak ve çimenler gibi daha dolu arka planlarla çalışmayı deneyin. Ancak bunların siluetten dikkat çekmeyecek şekilde bulanık olmasına dikkat edin.
  • Pozlamayı ayarlamak için gökyüzünü kullanın. Gökyüzünün parlak bir bölümünden örnek alın. Deklanşöre / obtüratör düğmesine yarıya kadar basılı tutun veya AEL butonunu basılı tutun. Kadrajınızı ayarlayın ve fotoğrafınızı çekin.
  • Ana süjenin tamamen karanlık olması için EV +/- (Poz Telafisi) ayarlarıyla denemeler yapın.
  • Güneşe doğru çekim yaparsanız en iyi siluet sonuçlarını elde edersiniz.

İpuçları

  • İstenmeyen detayları odak içine almadan süjeyi kuşatmak için tam doğru şekilde ve yeterli alan derinliğiyle odaklama yapın. Bulanık ana hatlar silueti bozar.
  • Mavi veya bulutlu gökyüzü diğer renkli arka planlar çarpıcı sonuçlar verir.

ÇÖZÜNÜRLÜK

Çözünürlük ne demektir?
Çözünürlük bir resimde ne kadar detay kaydedilebileceğinin ölçüsüdür Yüksek çözünürlük küçük detayların yüksek büyütme ölçeğiyle detaylı olarak gösterilebilmesidir.

Fotoğraftaki detaylar piksel adı verilen ayrı fotoğraf öğelerinden meydana gelir. Buna göre piksellerin detaydan daha küçük olması gerekir.
Bu durumda daha fazla piksel daha fazla detay yakalayabileceğiniz anlamına gelir.

Ancak bu piksel yığınlarına sahip büyük boyutlu resmin yüksek çözünürlüğü garanti edeceği anlamına gelmez. Makinenizi doğru odaklamazsanız veya çekim sırasında hareket olursa, tüm bu pikseller bulanık bir fotoğraf olarak kaydedilir.

En iyi görüntü boyutu
Görüntü boyutu çözünürlük sınırını belirler. Görüntü boyutu ne kadar büyük olursa, detay yakalama olanağı da o kadar fazla olur. Ancak büyük görüntüler belleğinizi ve bilgisayarınızın sabit diskini çabucak doldurabilir. En iyisi kullanım amacına uygun boyut kullanmaktır.

  • L – Büyük: A3 boyutlarında basılan veya A4 baskılarında süper kalite sağlayan önemli görüntüleri saklamada kullanılır. Çok miktarda ince detay veya belli tonlar içeren süjeler için kullanılır.
  • M – Orta: İyi kalitede A4 baskılar için kullanılır ve çok çeşitli süjeler için genel amaçlı olarak iyi bir boyuttur.
  • S – Küçük: Çok sayıda görüntü kaydetmek için en iyisidir ve bilgisayarın işleme süresini önemli ölçüde azaltır. Web sayfaları için yeterince kalitelidir.

Hangi görünüm oranı?
Çoğu DSLR makineler iki farklı görünüm oranında veya farklı en boy orantılı olarak kayıt yapar.

  • Klasik – 3:2 oranında: Uzun kenar kısa kenarın bir buçuk katı kadardır ve 35 mm filme benzer. Genel amaçlı kullanım ve baskı için mükemmeldir.
  • 16:9 oranı: Yeni bir tercih olup, HDTV için standarttır ve çarpıcı görünümler ve sinema tarzı insan çekimleri için mükemmeldir.

Kalite ayarları
DSLR makinelerdeki kalite ayarı dosya boyutuyla kalite arasındaki dengeye karar vermenize olanak verir.

  • En küçük görüntü boyutuyla çalışmak için Standart seçeneğini belirleyin. Belleğe daha fazla görüntü sığdırabilirsiniz, ancak görüntü kalitesinde bir miktar kayıp olur.
  • Biraz daha büyük resim dosyaları ile çalışmak için İnce seçeneğini belirleyin. Görüntü kalitesinde düşüş ancak, yoğun resim işleme veya çok büyütme yapıldığında görülür.
  • En iyi görüntü kalitesini elde etmek, ancak daha büyük dosyalarla çalışmak için Ekstra İnce seçeneğini belirleyin

Sıkıştırma nedir?
DSLR makinelerde temel olarak iki farklı sıkıştırma türü kullanılır.

  • Kayıpsız sıkıştırma: RAW / NEF dosyaları için kullanılır. Bu hiç veri atmadan dosya boyutunu yaklaşık %60-70 oranında küçültür, ancak işleme süreleri artar. Yeni nesil işletim sistemlerindeki programlarda görüntüleme yapılabilmesine rağmen ileri düzey düzenleme için özel programlar gerektirir.
  • Kayıplı sıkıştırma: Gereksiz verileri atarak JPEG dosyaları oluşturur. Atılan veri miktarı kalite ayarına bağlı olarak değişir. Veri kaybı arttıkça dosya dosya küçülür, ancak dikkatli incelemede gözle görülür bir kalite kaybı olur.

Not: Memory Stick gibi depolama aygıtlarında, bir miktar depolama alanı görüntü verilerine ilişkin katalog girişlerinin saklanması için kullanıldığından, gerçekte belirtilene göre daha az bir veri depolama kapasitesine sahip olacaktır.         

ISO

Çekim denetimi için ISO ayarları
ISO ayarı sadece basit bir ayar değildir, ama yaratıcı bir araç olarak da kullanılabilir.

Genellikle fotoğrafçılar maksimum kalite için olabilecek en düşük ISO ayarını kullanır ve koşullar karanlıklaştıkça bu ayarı yükseltirler.

Alan derinliğini arttırma
Parlak koşullar düşük ISO kullanabileceğimiz anlamına gelir, değil mi? Yanlış! Kuralları yıkalım. Yeni nesil DSLR makinelerinde kullanılan sensörler ISO 400’de mükemmel sonuçlar verdiğinden, bize oldukça iyi alan derinliği verecek ISO ayarını kullanabilirsiniz.

  • Aynı zamanda, daha keskin fotoğraflar için pozlama süresi de kısaltılabilir.
  • Aydınlık koşullarda daha mükemmel alan derinliği için ISO 400 veya daha yüksek ayar kullanın.
  • A/AV modunda diyafram açıklığını, yani f numarasını f/8 – f/11 arasında ayarlayın.
  • Daha küçük diyafram açıklıkları parlamayı azaltmaya da yardımcı olabilir.

Daha keskin görüntüler için pozlama sürelerini kısaltın
Araba hareket halinde iken daha keskin görüntüler almak istediğiniz oldu mu? Obtüratör sürelerini (çekim hızı) 1/2000 saniye veya daha kısa olarak ayarlamanız gerekir, ancak büyük bir alan derinliğine de gereksinim duyarsınız.

Çözüm

  • Çok yüksek ISO ayarı kullanın. ISO 1600 veya daha yükseğini deneyin.
  • Makineyi S/TV moduna ayarlayın.
  • Obtüratörü (çekim hızını) 1/2000 veya 1/4000 olarak ayarlayın.

Sonuçlar biraz parazitli olabilir (düşük ışıkta çekilmiş renkli fotoğraflar gibi), ancak bulanık görünen bir fotoğraftan daha iyidir.

Renk ve keskinlik
En iyi kaliteyi istediğinizde, olabilecek en iyi ISO ayarını kullanın. Düşük ISO renkleri daha ustaca ve daha iyi tonlamalı olur ve gölgeler daha doğal görünür. Ve detaylarda daha az parazit oluştuğundan keskinlik de daha yüksektir. Daha iyi sonuçlar için düşük ISO ile RAW / NEF biçimlerinde çekim yapabilirsiniz.

Özel efektler, kumlama paraziti
Parazit genellikle Fotoğrafçılıkta 1 numaralı düşman olarak görülür. Anacak yaratıcı bir şekilde kullanıldığında, belirli süjeler için mükemmel olan doku ve duygu kalitesi verebilir. Fakat uygulaması çok basit değildir.

  • ISO 1600 gibi yüksek bir ISO ayarı seçin.
  • Koşullar aydınlıksa, objektiften geçen ışık miktarını azaltmak için doğal yoğunluk (Neutral Density) filitresi kullanın.
  • Aynı amaç için polarize filitre de kullanışlıdır. 

RAW / NEF

RAW / NEF nedir
Dijital fotoğraf makinelerindeki ayrı pikseller yalnızca kırmızı, yeşil ya da mavi (RGB), bazı makinelerde de camgöbeği (cyan) gibi temel renk bilgilerini kaydeder. Bunlar RAW / NEF biçiminde kaydedilen ham verilerdir. Son görüntü için, her pikselin tam veri kümesine sahip olması açısından diğer renklere ilişkin verileri doldurmak üzere hesaplamalar yapılması gerekir. Bu da özel yazılımlarla sağlanır.

En son kalite için RAW / NEF kayıt
Birçok DSLR makineler size şu seçeneği verir. Hız ve uyumluluk için JPEG biçiminde kaydetme veya tam kalite performansı için RAW / NEF biçiminde kaydetme. Bunlardan hangisini seçeceğiniz fotoğraf gereksinimlerine ve bilgisayarınızın kapasitesine göre değişir. Yeni nesil işletim sistemlerindeki programlarda görüntüleme yapılabilmesine rağmen ileri düzey düzenleme için özel programlar gerektirir.

RAW / NEF görüntüyü her yönden denetiminizde tutmanızı sağlar. Kendi filminizi tab eder gibi dijital görüntünüzü de sadece siz işlersiniz

RAW’ın / NEF’in yararları
Bu formatla çalışmanın en büyük yararı, bir yandan kaliteyi korurken görüntüyü değiştirme açısından size büyük esneklik ve en fazla alanı sağlamasıdır.

  • En mükemmel dinamik aralığa sahip görüntüler, vurgu ve gölgeler daha iyi kaydedilir.
  • Beyaz dengesi istendiğinde yeniden ayarlanabilir.
  • Diğer dosya biçimlerine göre daha gelişmiş keskinlik denetimi.
  • Pozlama hatalarını düzeltmede arttırılmış esneklik.
  • Geliştirilmiş parazit azaltma.    

HDR (HIGH DYNAMIC RANGE) YÜKSEK DİNAMİK ARALIK

Gerçekten fantastik görüntüler elde etmek için kullanılan bir tekniktir. Sağladığı benzersiz görsel efektler fotoğrafçılar tarafından keşfedildikçe HDR tüm ilgiyi üzerine çekmiştir. Çok yaygın olarak bulunan özel yazılımlarla veya fotoğraf işleme yazılımları ile HDR görüntüleri harmanlanır.

HDR nedir?
Yüksek dinamik aralıklı bir sahne, en aydınlık veya en parlak bölümle en karanlık veya gölgeli alan arasında çok büyük fark olan görüntüdür. Normal şartlarda bu farkların olduğu bir sahnenin çekimi tüm parlaklık bilgilerini doğru şekilde kaydetmesini olanaksız veya çok zor hale getirebilir. Temel olarak, karanlık bölgeler doğru kaydedilirse, vurgular çok parlak, tamamen beyaz hale gelir. Ve daha açık bölgeleri düzgün kaydedersek, gölgeler tamamen siyah olur. Bunun çözümü düşük pozlamalı görüntülerin yüksek pozlamalı görüntülerle birleştirilmesidir.

Aşamalı pozlama
Aşamalı pozlama işlemi daha iyi sonuçlar için, her biri farklı pozlamayla en az üç, tercihen beş kez pozlama yapma sürecidir. Buradaki amaç, gölgelerin doğru pozlandığı başka görüntü elde etmektir. Bilgisayarda bunları ton eşleme veya yüksek dinamik aralık harmanlama programları ile işleyebiliriz. Buradaki amaç, gölgelerin doğru pozlandığı bir görüntü ve vurgulu alanların doğru pozlandığı başka görüntü elde etmektir.

Çalışma

  • ISO ayarını 400 gibi yüksek bir değere getirin.
  • Makineyi A/AV (diyafram öncelikli) çekim moduna ayarlayın.
  • Sahneyi seçin. Parlak ve ana unsurlar hareketsiz olmalıdır. Hareketli bulutlar ve uzakta bulunan ağaç yaprakları olabilir fakat yürüyen insan veya araç benzeri objeler işleme sırasında zorluk yaratır.
  • Varsa dengeleyiciyi aktif hale getirin.
    Sürücüyü aşamalı pozlamaya (bracketing) ayarlayın. 0.7 gibi duraklı değişime ayarlayın.
  • Makinenizi sabitleyin, ideali tripod kullanımıdır. Bir yara dayanabilir veya makinenizi sağlam bir yere koyun.
  • Deklanşöre / obtüratöre basın ve tüm çekimler bitene kadar basılı tutun.
  • Daha sonra görüntüleri harmanlayarak inanılmaz efektlerin tadını çıkarın.

 

DSLR

Ana Sayfa
EMail
Facebook
GooglePlus
Instagram
Twitter
YouTube
linkedin
MesutKurtcuQR-2017